Kopya-Yapıştır öncüsü Larry Tesler 74 yaşında öldü
1980 ila 1997 yılları arasında Apple’da çalışan ve bilgisayarlarda kes, kopyala ve yapıştırın mucidi olan Larry Tesler, 74 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Kişisel bilgisayarın ortaya çıkışı sadece bu güçlü makineleri herkes için kullanılabilir hale getirmek değil, aynı zamanda bir bilgisayar bilimi derecesine sahip olmayanlar için bile erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmekle ilgiliydi. Pazartesi günü vefat eden Larry Tesler, Steve Jobs veya Bill Gates gibi bir ev ismi olmayabilir, ancak bilgisayarların ve mobil cihazların kullanımını daha kolay hale getirmeye yaptığı katkılar, modern bilgisayarları etkileyen uzun bir kariyerin en önemli noktasıdır.
1945 yılında New York'ta doğan Tesler, Stanford Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi okumaya devam etti ve mezun olduktan sonra yapay zeka araştırmalarına başladı (derinden ilgili bir araç haline gelmeden çok önce) ve savaş karşıtı ve şirket karşıtı tekele dahil oldu. IBM gibi şirketlerle hak ettiği hedeflerden biri. 1973'te Tesler, 1980 yılına kadar çalıştığı Xerox Palo Alto Araştırma Merkezi'nde (PARC) bir iş aldı. Xerox PARC, şimdi hepimizin verdiği ve laboratuarda geçirdiği fare odaklı grafik kullanıcı arayüzünü geliştirmesiyle ünlüdür. Tesler, metin parçalarını kaldırma, çoğaltma veya yeniden konumlandırma komutları söz konusu olduğunda, en iyi “kes”, “kopyala” ve “yapıştır” terimlerini birleştirmek için bilinen Çingene adlı bir kelime işlemcisi oluşturmak için Tim Mott ile birlikte çalıştı.
Xerox PARC, kişisel bilgi işlem açısından yaptığı çığır açan araştırmalardan da yararlanamamasıyla ünlüdür, bu nedenle 1980'de Tesler, 1997'ye kadar çalıştığı Apple Computer'a geçti. Yıllar boyunca AppleNet Başkan Yardımcısı da dahil olmak üzere şirkette sayısız pozisyonda bulundu. (Apple'ın şirket içi yerel alan ağı sistemi sonunda iptal edildi) ve hatta bir zamanlar Steve Wozniak tarafından şirketten ayrılmadan önce bir zamanlar Apple'ın Baş Bilimcisi olarak görev yaptı.
Apple’ın en ünlü donanımlarına yaptığı katkılara ek olarak Tesler, yazılım ve kullanıcı arayüzlerini daha erişilebilir hale getirme çabalarıyla da biliniyordu. Şimdi her yerde bulunan “kes”, “kopyala” ve “yapıştır” terminolojilerine ek olarak Tesler, kişisel web sitesine yansıyan modelsiz bilgi işlem olarak bilinen UI tasarımına bir yaklaşımın savunucusuydu. Temel olarak, kullanıcı işlemlerinin bir işletim sisteminin çeşitli işlevleri ve uygulamaları boyunca tutarlı kalmasını sağlar. Örneğin, bir kelime işlemci açtıklarında, kullanıcılar artık otomatik olarak klavyelerindeki herhangi bir alfasayısal tuşa basmanın, o karakterin ekranda imlecin ekleme noktasında görünmesine neden olacağını varsayarlar. Ancak, kelime işlemcilerin klavyede yazmanın bir belgeye karakter ekleyeceği veya alternatif olarak işlevsel komutların girilmesine izin vereceği birden fazla mod arasında geçiş yapılabileceği bir zaman vardı.
Araçların ve işlevselliklerin bulundukları moda bağlı olarak değiştiği çok sayıda yazılım uygulaması vardır (örneğin, Photoshop gibi karmaşık uygulamalar, çeşitli araçların farklı davrandığı ve çok farklı işlevler gerçekleştirdiği), ancak Apple'ın çoğu modern işletim sistemi için macOS ve Microsoft'un Windows sistemleri, daha az karmaşık bir modelleme yaklaşımıyla kullanıcı dostu olma özelliğini benimsemiştir.
1997'de Apple'dan ayrıldıktan sonra Tesler, çocukların programlama kavramlarını öğrenmesini daha kolay ve daha erişilebilir hale getiren uygulamalar geliştiren Stagecast Software adlı bir şirket kurdu. 2001 yılında Amazon'a katıldı ve sonunda orada Alışveriş Deneyimi Başkan Yardımcısı oldu, 2005'te Yahoo'ya geçti ve burada şirketin kullanıcı deneyimini ve tasarım grubunu yönetti ve daha sonra 2008'de 23andMe'de ürün arkadaşı oldu. Özgeçmişine göre, Tesler 2009'da 23andMe'den ayrıldı ve bundan sonra çoğunlukla danışmanlık çalışmalarına odaklandı.
Şüphesiz ki Tesler, Xerox ve Apple'daki hiçbir zaman ortaya çıkmayacak ekipler üzerinde yaptığı çalışmaların bir parçası olarak modern bilişim teknolojisine yaptığı sayısız katkılar olsa da, bilinen katkıları muazzam. Tesler, bilgisayarın araştırma merkezlerinden ve evlere taşınmasının başlıca nedenlerinden biridir.